Onko minihame huntua parempi?

Islam nousee maailman suurimmaksi uskonnoksi vuoteen 2070 mennessä, ennustetaan Pew Research Centerin toukokuussa julkaistussa tutkimuksessa. Tämän takia on odotettavissa, että yhä useammassa Euroopan maassa aletaan vaatia lakeja, jotka kieltävät kasvot peittävän hunnun, eli niqabin tai burkan, käytön julkisilla paikoilla ja kouluissa. Ranskassa ja Belgiassa tällaiset lait ovat jo voimassa.

Lakeja perustellaan sillä, että kasvojen peittäminen on eurooppalaisten arvojen vastaista. Toisaalta itse laki on eurooppalaisten arvojen, kuten suvaitsevaisuuden, uskonnonvapauden ja tasa-arvon, kanssa pahasti ristiriidassa. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on kuitenkin linjannut vuonna 2014, ettei kielto riko ilmaisun- ja uskonnonvapautta.

Kieltoa puolustetaan myös naisten oikeuksilla. Ranskassa ja Belgiassa parlamentaarikot olivat hämmentävän yksimielisiä siitä, että niqabin ja burkan kieltävä laki vapauttaa naiset. Heidän mielestään kasvojen peittäminen ei ole vapaaehtoista, vaan johtuu painostuksesta.

Huntukielto on tavallaan Euroopan sisäistä kolonialismia. Sen avulla kerrotaan eurooppalaisille muslimeille, mikä on sivistynyttä ja kuinka heidän tulisi käyttäytyä. Eurooppalaiset ovat tehneet samaa ennenkin, mutta Lähi-idässä ei muistella siirtomaa-aikoja lämmöllä.

Tutkimusten mukaan eurooppalaiset musliminaiset valitsevat hunnun käytön usein omasta tahdostaan, uskonnollisin perustein ja monesti vastoin perheensä mielipidettä. Koraani ei määrää naisia peittämään kasvojaan. Euroopassakin on varmasti myös tapauksia, joissa nainen käyttää huntua perheen painostuksen takia. Laki ei silti ole oikea tapa korjata tilannetta. Vain muslimiyhteisö itse voi puuttua uskonnosta kumpuaviin käytäntöihin.

Kun Ranskan kasvot peittävien huntujen kielto astui voimaan vuonna 2011, Ranskan sisäministeriön laskujen mukaan laki koski 2 000:ta naista. Noin viidestä miljoonasta muslimista siis vain pieni vähemmistö peitti kasvonsa. Virastoissa ja lentokentällä he ottavat hunnun pois pyydettäessä. Jos heiltä kielletään hunnun käyttö sakon uhalla, he eivät voi osallistua yhteiskunnan toimintaan täyspainoisesti. Kielto rajoittaa myös Ranskaan matkustamista, koska laki koskee turistejakin.

Lain kolmas puolustus liittyy turvallisuuteen, sillä kasvojen peittäminen vaikeuttaa terrori-iskujen tekijöiden tunnistusta. Silti muun muassa Pariisin ja Lontoon terroristit eivät käyttäneet katseita keräävää huntua. Pommin voi piilottaa myös reppuun.

Minihame vapautti länsimaiset naiset 60-luvulla. Siksi emme ymmärrä niitä, jotka käyttävät väljiä ja peittäviä vaatteita, kun paljas pintakin on sallittu. Kasvojen peittämisessä meitä häiritsee myös katsekontaktin muuttuminen yksipuoliseksi. Burka ja niqab tekevät naisesta katsojan ja miehestä kohteen, eli huntu kääntää perinteisen katseen suunnan päälaelleen. Huntu voi suojata naista ja olla vastalause länsimaiselle minihame-estetiikalle, johon liittyvät vahvasti myös laihuus, kauneusleikkaukset ja syömishäiriöt.

Maailmassa on maita, joissa naisten pukeutumisesta on määrätty lailla. Iranissa naisten on pakko peittää hiuksensa ja pukeutua säädyllisesti. Euroopan ei pidä lähteä määrittämään, miten maanosassamme asuva tai vieraileva nainen saa pukeutua.

-STSKK-

Mainokset

Kommentointi on suljettu.

%d bloggers like this: