Kansalaisten kiire presidentin valintaan kiihtyy – vaali sunnuntaina

Kumpi presidentiksi Pekka vai Sauli?
Valintapäätökset äänestää omaa presidenttiään vahvistuvat. Kansanedustaja Martti Korhoselta kysytään ketä äänestätte presidentiksi? Lehdessä kirjoitettiin Teistä, kuntaliiton etsittävästä ja tulevasta roolista kuntauudistuksessa. Kuntauudistuksen jälkeisistä toimista ei kerrottu mitään.
Kuntauudistuksen selvittäjät Arto Koski, erityisasiantuntija Antti Kuopila kuntaliitosta ja kansanedustaja Martti Korhonen tekivät historiaa saadessa aikaan kuntaliitosesityksen Ouluun. Kansanedustaja Martti Korkosen muistettavin saavutus tapahtui Oulun kaupunginvaltuuston maapoliittisia linjauksia (Valtuustoaloite Paavo Vasala) käsittelevässä kokouksessa  hänen tehdessään maailman parhaimman comebackin.  Kansanedustaja Martti Korhonen istui kokouksessa loppuun asti täysivaltaisena.  Puolet Oulun kaupungin valtuutetuista poistuivat valtuustosalista käsittelyn ajaksi. Asia jätettiin kuitenkin pöydälle.

Juuri maapolittiset omistukset Oulunkin kuntauudistuksessa korostuivat. Myös tällaiset omistukset ovat hyviä perusteita nyt presidentinvalintapäätöksiä tehtäessä.

Ministeri Henna Virkkusen esitys kuntauudistuksesta on otettava vakavasti seuraavista syistä:

Pidetään Suomi pystyssä. Jos kuntaliitolle ei löydy tulevassa kuntauudistuksessa roolia ja tavoitetta, on kuntaliiton aika siirtyä ”eläkkeelle” tai siirryttävä palvelemaan aivan tavallisia kuntalaisia.

Jos kuntauudistus toteutuu, tulee kaikista kuntaliiton rinnakkaistoimijoista, julkisen tahon palvelijoista, tavallisia kansalaisia palveleva taho.
Tällöin mennään kohti yhtenäistä, tiivistä ja tavoiteltavaa palvelurakennetta, jossa yksi toimijoista tulee olemaan tavallinen tallaaja. Toisinsanoen tavallisesta kansalaisesta tuleekin tarvitsijan sijasta myös palvelun tuottaja.

Julkisen tahon tietohallintaan kohdistamat kalliit hankinnat esim. sosiaali- ja terveysosaamiseen tukevat juuri tämänkaltaista palvelurakennetta. Tavallinen kansalainen kulkisi ”ilmaisin taskussa” vaikuttamassa omaan ja toisenkin ihmisen hyvinvointiin välillisesti. Tavallisen tallaajan rooli muuttuu jatkuvasti palvelurakenteen ansiosta ”itseään palvelevaksi”.

Työttömyys vähenisi joka alueella, tietotaito nousisi maassamme huimaa vauhtia ja kaiken tärkeimpänä: Kulahtanut koululaitoksemme opetustapoineen muuttuisi kaikissa maamme koululaitoksissa. Ilman tällaista dynaamista ja muuttuvaa ”leikkiä aikuisten kesken” ei oppitasomme kehity eikä pisa-tutkimusta voiteta.

-STSKK-

Mainokset

Kommentointi on suljettu.